Et trobes aquí: Inici >> Acció Sindical >> VICTÒRIA SINDICAL A EUREST | DESCONVOQUEM LA VAGA, TANQUEM EL CONFLICTE (AMB CONDICIONANTS).

VICTÒRIA SINDICAL A EUREST | DESCONVOQUEM LA VAGA, TANQUEM EL CONFLICTE (AMB CONDICIONANTS).

És difícil resumir un conflicte tan complex, però ho intentarem.

Primer ens posarem en context.

Eurest/Compass group és una empresa de serveis d’hostaleria que dóna servei en hospitals, geriàtrics, menjadors socials, seus centrals de diverses empreses (La Caixa, Gas Natural, Cuatre Casas, Nestle, etc) entre d’altres serveis. Una subcontracta que, com totes, extreu bona part dels seus beneficis de la precarització del treball.

La Secció Sindical Eurest de CNT Barcelona es forma fa més de 4 anys en un centre de treball i en la seva trajectòria va sumant voluntats fins a estar present en 5 centres i agrupant 17 treballadores actualment. A mesura que s’ha anat creixent, s’han anat assumint col·lectivament les reivindicacions que afectaven a les nostres noves companyes, així com també s’ha plantejat conflicte per part de la Secció quan aquestes no han estat resoltes per la via del diàleg.

Com a Secció, el mes de novembre passat ens trobàvem en procés de converses amb l’empresa, perquè resolguessin deutes i regularitzacions de contracte en 2 dels centres en els quals tenim representativitat. Enmig d’aquest procés que s’estava portant per la via del diàleg, l’empresa comet una agressió intolerable en un tercer centre, la cafeteria subcontractada del Tanatori Sancho d’Àvila.

Per què iniciem conflicte.

L’empresa, davant d’un canvi d’operativa que suposa una nova contractació i promoció interna, decideix negar-nos tal dret, i no només per imposar-nos una encarregada externa que no complia els requisits legals d’accés, sinó que pretén ignorar que tals funcions es realitzaven des de feia 4 anys per una companya de la plantilla. Tasques que realitzava sense reconeixement per part de l’empresa. En aquest marc, l’empresa pretén canviar els horaris de forma unilateral i traslladar a part de la plantilla. Situació que des de la Secció hem interpretat exactament com el que és: Una agressió Patronal al nostre projecte col·lectiu. Un atac a la Secció.

Davant l’actuació de l’empresa, a través dels responsables de Sancho d’Àvila, la Secció es veu obligada a declarar conflicte sindical el passat 21 de novembre. Conflicte que declarem presentant una taula reivindicativa conjunta dels diferents centres afectats i una ampliació de Secció, creix Sancho d’Àvila passant de 4 a 9 de les 10 treballadores del centre, i arribem a un nou centre, al menjador social del Paral·lel.

Conscients de la importància de donar una resposta a la mesura de l’agressió soferta, iniciem una campanya d’acció sindical intensa des del primer moment i projectem a curt, mitjà i llarg termini els diferents passos del conflicte, entenent que l’empresa anava a portar el seu atac fins on li fos possible. No anaven a presentar batalla sense estar disposats a portar-la fins al final. En aquest marc no hi havia grisos, no podíem permetre’ns-el.

Ha estat en el inici del segon tram del conflicte quan hem iniciat la deslocalització de les accions i la convocatòria de la primera vaga projectada, on finalment l’empresa s’ha vist obligada a canviar la seva actitud intransigent, comprometent-se a complir amb les reivindicacions de la Secció. Compromís que en el que afecta a les reivindicacions del centre de Sancho, ha quedat per escrit i ens ha portat a desconvocar la vaga. I que en el que afecta a la resta de centres de la Secció, han quedat resoltes en part, i acordats amb temporalització la resta mitjançant acord de confiança. Això ens porta a desactivar condicionalment el conflicte sindical de la Secció. Advertim que estarem atentes.

Què s’ha acordat?

Sancho d’Àvila mitjançant document de conciliació:

– La promoció de la companya que portava realitzant les funcions d’encarregada, reconeixent la seva categoria amb les conseqüències inherents a tal reconeixement. I el trasllat de la persona imposada per l’empresa.

– El pacte d’un nou quadrant que recull les diferents necessitats de les treballadores, facilitant la conciliació laboral i familiar i permetent el descans entre jornades. A més, aquest inclou reforç de personal per sobre del que l’empresa tenia previst, per a cobrir les necessitats del servei i evitant la sobrecàrrega de treball.

– Que davant l’ampliació de personal o de jornada, es tingui en compte el personal amb més antiguitat en el centre. Per tant, un company que cobria vacances en diferents centres de treball i amb una jornada irregular s’incorporarà de manera fixa a la plantilla.

– El compromís d’establir un sistema de nòmines comprensible, on es reflecteixin clarament els conceptes i pagaments i el compromís a realitzar un registre d’hores mes a mes d’aquelles persones que facin hores per sobre de la seva jornada, cosa inexistent fins ara.

– La transformació de tots els contractes temporals a contractes indefinits.

Menjadors socials de Navas, Paral·lel i Centre Nazareth, mitjançant compromís:

– Pagament de part dels deutes, compromís de revisió i pagament temporalitzat de la resta.

– La transformació de part dels contractes temporals a indefinits i compromís de la regularització temporalitzada de la resta.

– El compromís a establir un sistema de nòmines comprensible, on es reflecteixin clarament els conceptes i pagaments i el compromís a realitzar un registre d’hores mes a mes d’aquelles persones que facin hores per sobre de la seva jornada, cosa inexistent fins ara.

– Reconeixement de categoria professional d’una treballadora.

– Es regula la infra cotització de 2 treballadores.

– El compromís de l’empresa a respectar les antiguitats de primera contractació.

Conclusions.

Volem expressar des de la Secció que aquest resultat és fruit del treball col·lectiu dels membres d’aquesta. Que aquesta gimnàstica sindical ens ha fet desenvolupar múscul. Que romandrem alerta fins que es compleixin els compromisos adquirits per l’empresa, i que enfront de la pròxima agressió, o incompliment de l’acordat, respondrem colpejant amb més força.

I volem posar en valor un model sindical que no només és efectiu sinó absolutament necessari. Que demostra que la nostra força resideix en l’horitzontalitat, perquè possibilita que ens capacitem de forma col·lectiva, no fent a ningú imprescindible, sent tots necessaris. Que a més, la dinàmica horitzontal genera de forma intrínseca solidaritat i suport mutu entre nosaltres, perquè ens fa conscients de l’esforç que comporta la militància. Queda confirmat, una vegada més, que l’acció directa aplicada en aquest cas a l’àmbit sindical, és una eina transformadora de les realitats que ens afecten. I que, mitjançant l’experiència vital compartida, hem aprofundit en el nostre posicionament de classe, radicalitzant el nostre compromís amb l’anarcosindicalisme.

També volem posar en valor, que lluny del que expressen alguns teòrics de la lluita social i sindical, el model anarcosindicalista està disposat, i compta amb les eines necessàries, per a enfrontar el context laboral actual en el qual condeix l’atomització, la temporalitat, i la precarització. Sent capaç, amb la planificació adequada, de superar les complexitats i suposats impediments del context laboral modern fins a transformar-lo.

Companyes, l’anarcosindicalisme és futur. Moltes són les dificultats amb les quals hem de bregar en el desenvolupament de la nostra militància, com no pot ser d’una altra manera, donat l’ambiciós del nostre objectiu finalista. Però dissipeu qualsevol dubte, l’anarcosindicalisme és una eina revolucionària pel seu model, capaç d’enfrontar els reptes presents i futurs.

Salut i anarcosindicalisme.

– Secció Eurest CNT Barcelona –

 

[CAST]

VICTORIA SINDICAL EN EUREST |

DESCONVOCAMOS LA HUELGA, CERRAMOS EL CONFLICTO (CON CONDICIONANTES).

Es difícil resumir un conflicto tan complejo, pero vamos a intentarlo.

Primero vamos a ponernos en contexto.

Eurest/Compass group es una empresa de servicios de hostelería que da servicio en hospitales, geriátricos, comedores sociales, sedes centrales de varias empresas (La Caixa, Gas Natural, Cuatre Casas, Nestle, etc) entre otros servicios. Una subcontrata que, como todas, extrae buena parte de sus beneficios de la precarización del empleo.

La Sección Sindical Eurest de CNT Barcelona se forma hace más de 4 años en un centro de trabajo y en su trayectoria va sumando voluntades hasta estar presente en 5 centros y agrupando a 17 trabajadoras actualmente. A medida que se ha ido creciendo, se han ido asumiendo colectivamente las reivindicaciones que afectaban a nuestras nuevas compañeras, así como también se ha planteado conflicto por parte de la Sección cuando éstas no han sido resueltas por la vía del diálogo.

Como Sección, el pasado mes de noviembre nos encontrábamos en proceso de conversaciones con la empresa, para que resolvieran deudas y regularizaciones de contrato en 2 de los centros en los que tenemos representatividad. En medio de este proceso que se estaba llevando por la vía del diálogo, la empresa comete una agresión intolerable en un tercer centro, la cafetería subcontratada del Tanatorio de Sancho de Ávila.

Por qué iniciamos conflicto.

La empresa, ante un cambio de operativa que supone una nueva contratación y promoción interna, decide negarnos tal derecho, y no sólo por imponernos una encargada externa que no cumplía los requisitos legales de acceso, sino que pretende ignorar que tales funciones se venían realizando desde hacía 4 años por una compañera de la plantilla. Tareas que realizaba sin reconocimiento por parte de la empresa. En este marco, la empresa pretende cambiar los horarios de forma unilateral y trasladar a parte de la plantilla. Situación que desde la Sección hemos interpretado exactamente como lo que es: Una agresión patronal a nuestro proyecto colectivo. Un ataque a la Sección.

Ante la actuación de la empresa, a través de los responsables de Sancho de Ávila, la Sección se ve obligada a declarar conflicto sindical el pasado 21 de noviembre. Conflicto que declaramos presentando una tabla reivindicativa conjunta de los diferentes centros afectados y una ampliación de Sección, crece Sancho de Ávila pasando de 4 a 9 de las 10 trabajadoras del centro, y llegamos a un nuevo centro, al comedor social del Paral·lel.

Conscientes de la importancia de dar una respuesta a la medida de la agresión sufrida, iniciamos una campaña de acción sindical intensa desde el primer momento y proyectamos a corto, medio y largo plazo los diferentes pasos del conflicto, entendiendo que la empresa iba a llevar su ataque hasta donde le fuera posible. No iban a presentar batalla sin estar dispuestos a llevarla hasta el final. En este marco no había grises, no podíamos permitírnoslo.

Ha sido en el inicio del segundo tramo del conflicto cuando hemos iniciado la deslocalización de las acciones y la convocatoria de la primera huelga proyectada, donde finalmente la empresa se ha visto obligada a cambiar su actitud intransigente, comprometiéndose a cumplir con las reivindicaciones de la Sección. Compromiso que en lo que afecta a las reivindicaciones del centro de Sancho, ha quedado por escrito y nos ha llevado a desconvocar la huelga. Y que en lo que afecta al resto de centros de la Sección, han quedado resueltas en parte, y acordados con temporalización el resto mediante acuerdo de confianza. Esto nos lleva a desactivar condicionalmente el conflicto sindical de la Sección. Advertimos que estaremos atentas.

¿Qué se ha acordado?

Sancho de Ávila mediante documento de conciliación:

– La promoción de la compañera que llevaba realizando las funciones de encargada, reconociendo su categoría con las consecuencias inherentes a tal reconocimiento. Y el traslado de la persona impuesta por la empresa.

– El pacto de un nuevo cuadrante que recoge las diferentes necesidades de las trabajadoras, facilitando la conciliación laboral y familiar y permitiendo el descanso entre jornadas. Además, éste incluye refuerzo de personal por encima de lo que la empresa tenía previsto, para cubrir las necesidades del servicio y evitando la sobrecarga de trabajo.

– Que ante la ampliación de personal o de jornada, se tenga en cuenta el personal con más antigüedad en el centro. Por lo tanto, un compañero que cubría vacaciones en diferentes centros de trabajo y con una jornada irregular se incorporará de manera fija a la plantilla.

– El compromiso de establecer un sistema de nóminas entendible, dónde se reflejen claramente los conceptos y pagos y el compromiso a realizar un registro de horas mes a mes de aquellas personas que hagan horas por encima de su jornada, cosa inexistente hasta ahora.

– La transformación de todos los contratos temporales a contratos indefinidos.

Comedores sociales de Navas, Paral·lel y Centro Nazareth, mediante compromiso:

– Pago de parte de las deudas, compromiso de revisión y pago temporalizado del resto.

– La transformación de parte de los contratos temporales a indefinidos y compromiso de la regularización temporalizada del resto.

– El compromiso a establecer un sistema de nóminas entendible, dónde se reflejen claramente los conceptos y pagos y el compromiso a realizar un registro de horas mes a mes de aquellas personas que hagan horas por encima de su jornada, cosa inexistente hasta ahora.

– Reconocimiento de categoría profesional de una trabajadora.

– Se regula la infra cotización de 2 trabajadoras.

– El compromiso de la empresa a respetar las antigüedades de primera contratación.

Conclusiones.

Queremos expresar desde la Sección que este resultado es fruto del trabajo colectivo de los miembros de la misma. Que esta gimnasia sindical nos ha hecho desarrollar músculo. Que permaneceremos alerta hasta que se cumplan los compromisos adquiridos por la empresa, y que frente a la próxima agresión, o incumplimiento de lo acordado, responderemos golpeando con más fuerza.

Y queremos poner en valor un modelo sindical que no sólo es efectivo sino absolutamente necesario. Que demuestra que nuestra fuerza reside en la horizontalidad, pues posibilita que nos capacitemos de forma colectiva, no haciendo a nadie imprescindible, siendo todos necesarios. Que además, la dinámica horizontal genera de forma intrínseca solidaridad y apoyo mutuo entre nosotras, pues nos hace conscientes del esfuerzo que conlleva la militancia. Queda confirmado, una vez más, que la acción directa aplicada en este caso al ámbito sindical, es una herramienta transformadora de las realidades que nos afectan. Y que, mediante la experiencia vital compartida, hemos profundizado en nuestro posicionamiento de clase, radicalizando nuestro compromiso con el anarcosindicalismo.

También queremos poner en valor, que lejos de lo que expresan algunos teóricos de la lucha social y sindical, el modelo anarcosindicalista está dispuesto, y cuenta con las herramientas necesarias, para enfrentar el contexto laboral actual en el que cunde la atomización, la temporalidad, y la precarización. Siendo capaz, con la planificación adecuada, de superar las complejidades y supuestos impedimentos del contexto laboral moderno hasta transformarlo.

Compañeras, el anarcosindicalismo es futuro. Muchas son las dificultades con las que tenemos que lidiar en el desarrollo de nuestra militancia, como no puede ser de otra manera, dado lo ambicioso de nuestro objetivo finalista. Pero disipad cualquier duda, el anarcosindicalismo es una herramienta revolucionaria por su modelo, capaz de enfrentar los retos presentes y futuros.

Salud y anarcosindicalismo.

– Sección Eurest CNT Barcelona –

Copyleft (cc) 2011 | CNT Barcelona.