Et trobes aquí: Inici >> Acció Sindical >> ÉS EL QUE HI HA. 4 anys després de formar la Secció sindical Eurest

ÉS EL QUE HI HA. 4 anys després de formar la Secció sindical Eurest

Nosaltres som treballadores, de les quals hi ha a munts, de les quals s’han de conformar amb el que els vulgui donar el cap de torn, tal com estan les coses com per queixar-se, veritat? És el que hi ha, deien. A més estem soles, bé, soles no, anem acompanyades de criatures, hipoteques i factures vàries que no ens deixen ni a sol ni a ombra. Però en els nostres problemes laborals ho estem, molt soles. Per als polítics el nostre calvari no existeix, que les empreses respectin els drets dels treballadors mai va estar al debat electoral. I els sindicats… (llarga pausa), perdó… (pausa més llarga encara), són la mà esquerra de l’empresa. I no tenen res a veure amb nosaltres.

Doncs així estàvem fa 4 anys. Seguim sent de les quals hi ha a munts, però han canviat algunes coses. Va arribar la fatiga, i es va fer insostenible, com l’és per a centenars de milers de treballadores en aquest país, des de fa massa. I en aquesta fatiga va arribar la CNT.

Un parell de les nostres companyes estaven afiliades i ens van explicar que era una organització diferent. Clar, tan diferents com totes les altres, que et treuen la pasta i no et defensen, crec que pensem totes. Va fer falta que ens expliquessin que era una organització que no rep subvencions del Govern, que ningú cobra per fer sindicalisme ni existeixen privilegis per als militants. A més no ens havíem de presentar a eleccions, ni tenir un percentatge mínim de companyes per poder representar-nos. I alguna cosa que va millorar les nostres expectatives: no calia saber-se de «pe’ a pa’» tot l’entramat de la legislació laboral per ser sindicalista. Per això ja estaven els advocats, deien.

Ens vam unir unes 4 companyes, doncs malgrat tot, sabíem que la nostra única força era aquesta. La unió de les que ens sentíem soles. En un acte – que ens va semblar gairebé de Fe en aquell moment- portades per la confiança a les nostres companyes, vam decidir donar-li una oportunitat a l’ “Anarcosindicalisme”. Reconec que el nom ens donava una mica de cosa.

Vam començar a assistir al sindicat. La veritat és que al principi ens va xocar. Era tot molt… “col·lectiu”. Treballadores com nosaltres, cambreres, informàtics, del sector social, taxistes… ens van explicar el funcionament de l’organització i ens van mostrar el seu suport incondicional. Però no hi havia ningú que ens digués què havíem de fer. Això amb ajuda del “col·lectiu” ho teniem que decidir nosaltres. Nosaltres? Si no sabem! Ens va fer sentir una mica perdudes, potser esperàvem una altra cosa. I allò va ser el que vam desaprendre primer. El sindicalisme, el de debò, no és això. Les treballadores no hem d’emprendre les nostres lluites sobre la base dels designis d’una suposada cort d’experts pagats pel Govern. Nosaltres pensàvem que el sindicalisme era això. Però en CNT el sindicat ets tu.

En pocs mesos de participació ja vam decidir donar el primer pas. Malgrat sentir-nos plenament recolzades, i prou formades per tirar a caminar, també estava present la por. Ens havíem preparat, però no anava a ser fàcil entaular un conflicte que havíem de defensar 8 hores al dia, cada dia, en els nostres llocs de treball. Tot això enfront d’una multinacional amb milers de treballadores a tot el món.

I així, a l’agost de 2014, vam anunciar la Secció. L’eina de lluita que ens proposa CNT, perquè les que estem soles, ens acompanyem. Una eina feta a la nostra mesura, doncs les que estem soles per a tot, si ens capacitem, no necessitem acompanyants oportunistes en les nostres lluites.

Gràcies a l’ús d’aquesta eina, des de la Secció Eurest CNT, formada en aquests moments per 16 treballadores, repartides en 5 centres de treball a Barcelona, hem aconseguit:

Readmissió d’acomiadats.
• Reconeixement de categories laborals.
• Pagament de dies festius tal com recull el conveni i gaudi d’hivernals.
• Regulació de les hores extres i el seu corresponent pagament.
• Contractació indefinida de treballadores amb contracte temporal.
• Detenir situacions de mobbing.
• Renovació de material i maquinàries de treball.
• Millora d’horaris.
• Millores en la capacitat de servei al client.
• Pagament de retroactius dels incompliments assenyalats, i no solament per a afiliats al nostre sindicat.

L’empresa s’ha vist obligada a millorar les seves condicions de treball en altres centres per intentar evitar que la nostra Secció seguís creixent. No li va a sortir bé. A més hem aconseguit un total respecte a les persones afiliades a CNT.

No podem deixar d’assenyalar que entre les victòries de la Secció està l’haver aconseguit, donada la dificultat i el punt del que partíem, portar endavant aquest projecte col·lectiu d’autodefensa obrera, pel qual ha estat necessari desaprendre individualisme i construir col·lectiu. També ha representat una oportunitat de formació, difícilment possible en altres àmbits. Tot això, experiències i coneixements acumulats, tant quan es guanya com quan es perd, no ens traspassen sense deixar pòsit. Aquest pòsit ha format en nosaltres la força necessària per defensar-nos enfront del cap, de qualsevol cap, dels molts que haurem de tractar en la llarga vida de l’assalariat.

A l’empresa li agradaria que gens d’això hagués ocorregut, que una vegada començada la lluita, ens haguéssim desinflat ràpidament, que no haguéssim pogut créixer, compartir l’eina a altres companyes i aconseguir millorar les condicions de vida de tantes de nosaltres. Però… ÉS EL QUE HI HA.

Treballes en Vitarest, Eurest, Medirest, Scolarest, Catering Vilaplana? Contacta amb la Secció.

– Secció sindical Eurest CNT –

 

 

[CAST] 

«ES LO QUE HAY» (4 años después de formar nuestra Sección)

Nosotras somos trabajadoras, de las que hay a montones, de las que se tienen que conformar con lo que les quiera dar el jefe, tal y como están las cosas como para quejarse, ¿verdad?.Es lo que hay, decían. Además estamos solas, bueno, solas no, vamos acompañadas de chiquillos, hipotecas y facturas varias, que no nos dejan ni a sol ni a sombra. Pero en nuestros problemas laborales lo estamos, muy solas. Para los políticos nuestro calvario no existe, que las empresas respeten los derechos de los trabajadores nunca estuvo en el debate electoral. Y los sindicatos… (larga pausa), perdón… (pausa más larga todavía), son la mano izquierda de la empresa. Y no tienen nada que ver con nosotras.

Pues así estábamos hace 4 años. Seguimos siendo de las que hay a montones, pero han cambiado algunas cosas. Llegó el hartazgo, y se hizo insostenible, como lo es para centenares de miles de trabajadoras en este país, desde hace demasiado. Y en ese hartazgo, llegó la CNT.

Un par de nuestras compañeras estaban afiliadas, y nos explicaron que era una organización diferente. Claro, tan diferentes como todas las demás, que te sacan la pasta y no te defienden, creo que pensamos todas. Hizo falta que nos explicaran que era una organización que no recibe subvenciones del Gobierno, que nadie cobra por hacer sindicalismo ni existen privilegios para los militantes. Además no nos teníamos que presentar a elecciones, ni tener un porcentaje mínimo de compañeras para poder representarnos. Y algo que mejoró nuestras expectativas: no había que saberse de pe’ a pa’ todo el entramado de la legislación laboral para ser sindicalista. Que para eso estaban los abogados, decían.

Nos unimos unas 4 compañeras, pues a pesar de todo, sabíamos que nuestra única fuerza era esa. La unión de las que estamos solas. En un acto – que nos pareció casi de Fe en aquel momento- llevadas por la confianza a nuestras compañeras, decidimos darle una oportunidad al “Anarcosindicalismo”. Reconozco que el nombre nos daba cosica.

Empezamos a asistir al sindicato. La verdad que al principio nos chocó. Era todo muy… “colectivo”. Trabajadoras como nosotras, camareras, informáticos, del sector social, taxistas, nos explicaron el funcionamiento de la organización y nos mostraron su apoyo incondicional. Pero no había nadie que nos dijera qué teníamos que hacer. Eso con ayuda del “colectivo” lo íbamos a decidir nosotras. ¿Nosotras? ¡Si no sabemos! Nos hizo sentir un poco perdidas, quizás esperábamos otra cosa. Y aquello fue lo primero que desaprendimos. El sindicalismo, el de verdad, no es eso. Las trabajadoras no debemos emprender nuestras luchas en base a los designios de una supuesta corte de expertos pagados por el Gobierno. Nosotras pensábamos que el sindicalismo era eso. Pero en CNT el sindicato eres tú.

En pocos meses de participación ya decidimos dar el primer paso. A pesar de sentirnos plenamente respaldadas, y lo suficientemente formadas para echar a andar, también estaba presente el miedo. Nos habíamos preparado, pero no iba a ser fácil entablar un conflicto que íbamos a tener que defender 8 horas al día, cada día, en nuestros puestos de trabajo. Todo esto frente a una multinacional con miles de trabajadoras en todo el mundo.

Y así, en agosto de 2014, anunciamos la Sección. La herramienta de lucha que nos propone CNT, para que las que estamos solas, nos acompañemos. Una herramienta hecha a nuestra medida, pues las que estamos solas para todo, si nos capacitamos, no necesitamos acompañantes oportunistas en nuestras luchas.

Gracias al uso de dicha herramienta, desde la Sección Eurest CNT, formada en estos momentos por 16 trabajadoras, repartidas en 5 centros de trabajo en Barcelona, hemos conseguido:

  • Readmisión de despedidos.
  • Reconocimiento de categorías laborales.
  • Pago de días festivos tal y como recoge el convenio y disfrute de invernales.
  • Regulación de las horas extras y su correspondiente pago.
  • Contratación indefinida de trabajadoras con contrato temporal.
  • Detener situaciones de mobbing.
  • Renovación de material y maquinarias de trabajo.
  • Mejora de horarios.
  • Mejoras en la capacidad de servicio al cliente.
  • Pago de retroactivos de los incumplimientos señalados, y no solo para afiliados a nuestro sindicato.

La empresa se ha visto obligada a mejorar sus condiciones de trabajo en otros centros para intentar evitar que nuestra Sección siguiera creciendo. No le va a salir bien. Además hemos conseguido un total respeto a las personas afiliadas a CNT.

No podemos dejar de señalar que entre los logros de la Sección está el haber conseguido, dada la dificultad y el punto del que partíamos, llevar adelante este proyecto colectivo de autodefensa obrera, para el cual ha sido necesario desaprender individualismo y construir colectivo. También ha representado una oportunidad de formación, difícilmente posible en otros ámbitos. Todo ello, experiencias y conocimientos acumulados, tanto cuando se gana como cuando se pierde, no nos traspasan sin dejar poso. Ese poso ha formado en nosotras la fuerza necesaria para defendernos frente al jefe, cualquier jefe, de los muchos que vamos a tener que tratar en la larga vida del asalariado.

A la empresa le gustaría que nada de esto hubiera ocurrido, que una vez empezada la lucha, nos hubiésemos desinflado rápidamente, que no hubiéramos podido crecer, compartir la herramienta a otras compañeras y conseguir mejorar las condiciones de vida de tantas de nosotras. Pero… ES LO QUE HAY.

¿Trabajas en Vitarest, Eurest, Medirest, Scolarest, Catering Vilaplana? Contacta con la Sección.

– Sección sindical Eurest CNT –

 

Copyleft (cc) 2011 | CNT Barcelona.